Za samo dvanest sati od 18 časova popodne u četvrtak, do jutros u šest, na Valjevo je palo 56,6 litara kiše po metru kvadratnom, najviše u Srbiji, pa je zbog toga na vodotocima Kolubari, Obnici i Ljubostinji, uvedena vanredna odbrana od poplava i u Osečini zbog konstantnog ali blagog porasta vodostaja na reci Jadar.

Šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica u valjevskoj Eroziji, Đorđe Malešević, kaže da je najkritičnije uzvodno od Valjeva na delu reke Obnice koja se izlila na neregulisanom delu i poplavila poljoprivredne površine, a problema ima i u Beloševcu gde su putni kanali puni vode pa se iz njih voda izliva u okolna dvorišta, baste i njive. Tu su gradske službe u saradnji sa Erozijom, kako bi se voda zaustavila, obavile nekoliko intervencija i isporučile džakove sa peskom.

 

U Osečini se, iako je uvedena vanredna odbarana od polava, ne očekuju veći problemi. Na području Koceljeve i Uba palo je manje kiše pa su tu vodostaji ispod granice redovne odbrane od poplava. Na reci Ljig je najveći vodostaj od povodnja 2014. godine ali je i tamo situacija stabilna, i jedino je potencijalno opasno stanje na reci Kačer koja se izlila u selu Ivanovci, u blizini autoputa Miloš Veliki i tu se konstantno prati vodostaj, kaže Malešević.

U ovdašnjem Odeljenju za gradjevinsko zemljište i infrastruktru, su nakon obilaska terena i brojnih poziva obišli kritična mest i kažu da šteta na infrastrukturi svakako ima kao i na usevima. Oni će, kako nam je rekao rukovodilac ovog Odeljenja, Branko Vuković, svoj izveštaj dostaviti valjevskom Štabu za vanredne situacije, nakon čega će se procenjivati šteta i eventualna mogućnost njene nadoknade.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment