Završni ispit za učenike osmog razreda počinje u sredu 21. juna, polaganjem testa iz maternjeg jezika. U četvrtak će mali maturanti rešavati zadatke iz matematike, dok će u petak odgovarati na pitanja iz predmeta koji su odabrali.

Đaci u školu dolaze najkasnije do 8.00, a testovi se rade od 9.00 do 11.00. Novina ove godine je da učenici umesto kombinovanog testa, rade zadatke iz predmeta koji su odabrali, a većina valjevskih svršenih osnovaca opredelila se za biologiju.

Kese sa testovima preuzimaju se iz Beogradu dan pre polaganja završnog ispita, i dovoze na tri punkta, u Valjevo, Šabac i Loznicu, za područje Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

U školama su, prema rečima načelnica Školske uprave Valjevo, dr Zorice Jocić, obezbeđeni potrebni prostorni uslovi, a prvenstveno se vodilo računa o zdravlju i bezbednosti učenika. Škole su, u zavisnosti od resursa kojima raspolažu, imale priliku da odaberu jedan od četiri načina na koji će prostorno realizovati polaganje završnog ispita.

„Dežurni nastavnici i svi učesnici procesa ovog testiranja su posebno obučeni. Svi dežurni nastavnici su završili obuke preko novog portala „Pasoš za škole“, a zatim i osam sati akreditovanih programa stručnog usavršavanja, što znači da su potpuno spremni za dežurstvo“, istakla je dr Jocić.

Po završetku testiranja, direktor škole, koji je i predsednik školske komisije, testove donosi u skening centar. Za razliku od prošle godine, u Valjevskoj gimnaziji skeniraće se testovi samo sa područja Kolubarskog okruga.

Načelnica Školske uprave Valjevo navodi da ima dovoljno slobodnih mesta u srednjim školama i ističe da je bitno da učenici prilikom pisanja liste želja vode računa o broju bodova.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25, a konačni 28. juna. Potom đaci popunjavaju liste želja. Raspored učenika po školama i obrazovnim profilima objavljuju se 2. jula, 3. jula je prvi, a 5. jula drugi upisni krug. Za one koji zbog zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga neće moći da prisustvuju polaganju završnog ispita, priliku za to će imati u avgustu. Završni ispit u Kolubarskom okrugu polaže 1.498 osmaka, od toga 832 u Valjevu, a na raspolaganju u valjevskim srednjim školama 1.070 mesta, ukupno u Kolubarskom okrugu 1.640.

 

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment