Na ovogodišnjem majskom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC za novog episkopa Eparhije valjevske izabran je dotadašnji Episkop mohački i vikar Preosvećenog Episkopa bačkog G. Irineja Episkop Isihije. Svečani čin njegovog ustoličenja u nedelju u u 9.00. Svečana liturgija počinje već u 8.30.

Imam čast da u ime bratije Eparhije valjevske i Organizacionog odbora , pozovem sve naše sugrađane da dođu u nedelju 27.juna u 8.30 na plato ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, da svi zajedno , jednodušno uznesemo slavu i hvalu Bogu Ocu i Sinu i Svetomu duhu i da pokažemo dobrodošlicu patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju i svim arhijerejima i naravno da pokažemo ljubav i odanost novoizabranom episkopu valjevskom, episkopu mohačkom i vikaru episkopa bačkog Irineja, koji će u nedelju, nakon Svete arhijerejske liturgije koju će služiti patrijarh srpski gospodin Porfirije, biti usloličen za episkopa valjevskog, gospodina Isihija Rogića. Nakon Svete liturgije, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, će se obratiti svim našim vernicima. Tada će biti pročitana sinodska odluka o postavljenju episkopa Isihija za episkopa valjevskog, nakon čega će on biti uveden u tron Eparhije valjevske. Na nama je da se svi saborno okupimo oko novoizabranog episkopa i pokažemo da smo na stazama Sv. Vladike Nikolaja i prepodobnog Ave Justina, rekao je protonamesnik Slobodan Aleksić, glavni i odgovorni urednik Radio Istočnika.

Za sve vernike koji ne budu mogli da uđu u hram, biće postavljen video bim ina platou ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg. Obezbeđeni su i suncobrani i voda i druga osveženja, da se pored duhovnog, vernici i telesno okrepe, rekao je Slobodan Aleksić i dodao:

Nakon ustoličenja , episkop valjevski će se obratiti besedom vernom narodu. S toga pozivam sugrađane, da se jednodušno okupimo u Hramu Vaskrsenja Hristovog, uznoseći slavu i hvalu Ocu, Sinu i Svetome duhu i pokažemo dobrodošlicu Njegovoj svetosti i svim arhijerejima, kao i sinovsku poslušnost i odanost novoizabranom episkopu Isihiju Rogiću, rekao je Aleksić.

Podsećamo, Eparhija valjevska je ponovo vaspostavljena pre 15 godina, kada je 24.septembra 2006. godine ustoličen vladika Milutin, koji se upokojio 2020. a episkop Isihije je drugi episkop u obnovljenoj Eparhiji valjevskoj.
Prenos čitavog događaja možete pratiti na programu TV VA PLUS u nedelju 27.juna od 8.30, kao i na You Tube kanalu Radio Istočnika, Televiziji Hram i još nekim lokalnim medijima.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment