Eparhija valjevska dobila je novog episkopa. U hramu Vaskrsenja Hristovog ustoličen je vladika Isihije, koji je na ovogodišnjem majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za novog valjevskog episkopa. Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je episkop Isihije.

U prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog Jovana i Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, Episkopu Isihiju je sasluživalo više od dvadeset arhijereja, veliki broj sveštenoslužitelja iz više Eparhija. Događaj je uveličalo pojanje Mešovitog crkvenog hora „Hadži Ruvim“, kamernog hora „Emanuil“, Dečjeg crkvenog hora, kao i hora koviljskih monaha, a prisustvovao je veliki broj vernika.

Nakon bogosluženja i svečanog čina ustoličenja, patrijarh srpski g. Porfirije je istakao da je vladika Isihije dostojni naslednik počivšeg episkopa Milutina.
Episkop Isihije je drugi episkop obnovljene valjevske eparhije, nakon počivšeg episkopa Milutina. On je u besedi nakon ustoličenja naglasio da je eparhija valjevska posebna po mnogo čemu, a naročito po slavnim i bogobojažljivim ljudima.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo sadašnji patrijarh srpski Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, a monah je postao 1995. Dostojanstvom arhimandrita odlikovan je 2014. godine. Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Isihija (Rogića), za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački.

Eparhija valjevska obnovljena je 2006. godine, podelom tadašnje Šabačko-valjevske Eparhije, a za prvog Episkopa izabran je Vladika Milutin, koji se usled posledica virusa korona, upokojio 30. marta 2020. godine. Do ustoličenja Episkopa Isihija, eparhijom je administrirao Vladika šabački Lavrentije.

 

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment