U Centru za kulturu u Valjevu je održan prvi Sajam otvorenih vrata dualnog obrazovanja u organizaciji PKS, RPK Valjevo, Školske uprave i NSZ. Organizatori se nadaju da će manifestacija postati tradicionalna kako bi se mladi upoznali sa svim obrazovnim profilima koji se pojavljuju u dualnom obrazovanju:

Učenici imaju priliku da razgovaraju sa predstavnicima kompanija koje već učestvuju u toj formi obrazovanja, da razgovaraju sa onima koji su već u tom sistemu, kao i da se konsultuju sa predstavnicima NSZ oko izbora zanimanja. Ove godine imamo osam profila, što se menja svake godine. Verujem da će se sve više firmi uključiti i da će shvatiti koliko je važno to ulaganje u budućnost na taj način, rekla je samostalni stručni saradnik za industriju i dualno obrazovanje Sanja Kremić Milović.

Ove godine će u dualnom obrazovanju učestvovati 170 učenika koji se za buduće zanimanje pripremaju i u školi i kod poslodavca:

Njihov rad kod poslodavca nadzire instruktor, a iz škole je zadužen profesor koordinator koji ima odgovarajuće obrazovanje. U valjevskim školama, planom i programom obrazovanja je predviđeno da u Ekonomskoj i Tehničkoj školi budu određeni profili za dualno obrazovanje. U Ekonomskoj školi to su trgovci ( ne svi), a u Tehničkoj elektromonter mreža i postrojenja, operater mašinske obrade rezanjem, tehničar mehatronike, mehaničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina i tehničar drumskpog saobraćaja. U Lajkovcu u srednjoj školi “17.septembar” se 30 učenika obrazuje za zavarivače, rekla je Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Valjevo

U skupštinsku proceduru je ušao Nacrt novog Zakoan o dualnom obrazovanju, po kome bi učenici trebali da provode više vremena u radu kod poslodavca. Direktor filijale NSZ u Valjevu Milan Đenadić je podsetio da ta služba još od 1961. godine sprovodi proces profesionalne orijentacije:

Osnovni cilj je da pravi ljudi dođu na pravo mesto. Zato pozivam sve naše mlade sugrađane da dođu do NSZ u Valjevu, kako bismo im pomogli u izboru budućeg zanimanja, istakao je direktor Filijale NSZ u Valjevu Milan Đenadić.

U valjevskoj firmi ABC test radi mladi Srđan Rašanin koji je prošle godine završio za mehaničara motornih vozila u Tehničkoj školi u Valjevu:

Smatram da je veoma dobro što imamo priliku da posao učimo na savremenim uređajima na kojima potom , ako postignemo odgovarajuću stručnost, možemo da nastavimo da radimo i po završetku škole. Zadovoljan sam i što sam posao dobio odmah po završetku škole, kao i uslovima rada u firmi ABC TEST, kazao je mladi Srđan Rašanin.

Menadžer firme ABC test Aleksandar Đurić kaže da su njihova iskustva pozitivna iz dosadašnjeg rada u okvirima dualnog obrazovanja, i da sada treba da započne novi ciklus:

U prethodnom periodu imali smo osam učenika na praksi. Ostavili smo četvoricu koji su se zaista dobro pokazali, a zaposlili smo ih u okviru programa „Moja prva plata“. Mislim da smi imali sreće da su se pojavila deca koja su zainteresovana da se usavršavaju, naglasio je menadžer firme ABC TEST Aleksandar Đurić.

S obzirom da se sve više poslodavaca žali na nedostatak kvalitetne raden snage, dualno obrazovanje može da bude jedan od načina za poboljšanje takvog stanja, smatraju pojedini stručnjaci, koji govore i o nekadašnjoj radnoj praksi koja se sprovodila u firmama. I svakako za uspešnu realizaciju tog programa, treba imati motivisane i zainteresovane učenike.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment