Da psi lutalice već godinama nanose ogromnu štetu poljoprivrednicima, odgajivačima ovaca posebno, više i nije vest ali svaki susret sa groznim prizorom poklanih grla ostavlja i veliku tugu. Tako je bilo i danas u Lukavcu, u domaćinstvu Trifuna Mitrovića, kome su psi lutalice zaklali više od petnaest umatičenih ovaca i jagnjadi u vrhunskoj kondiciji.

Trifun kaže da su mu najpre protekle subote psi zaklali jagnje i ovcu i tek što je prijavio štetu, ove životinje su opet napale i prepolovile umatičeno stado od 30 grla.

Ne znam više šta da radim, prijaviću i ovu štetu ali niko ne može da nadoknadi pravu vrednost grla koje sam kupio, uložen rad i tone hrane koju su ovce pojele. Da sam odstrelio nekog od krvločnih pasa, sigurno bih platio veliku kaznu, a verovatno bih bio i u zatvoru. Psi su zaštićeniji od ljudi, ogorčen je Mitrović.

Štetu koju je pretrpeo napadom pasa lutalica, Mitrović procenjuje na više hiljada evra, ali pitanje je da li će to potvrditi i za to nadležno telo za procenu štete, dok su u skupštinskoj Komisiji za selo, odlučni da se već jednom stane na put ovoj pošasti.

Dr Radosav Vujić je član Komisije za selo, ali i sudski veštak. On kaže da je krajnje vreme da se stavi tačka na ovu višegodišnju pojavu zbog koje je grad samo u godini koja je na izmaku platio već oko 30 miliona dinara, što je gotovo polovina sredstava koja su predvidjena za izdvajanje u poljoprivredu. Tvrdi da nije normalno da pse lutalice štite razna udruženja, a da štetu plaćaju lokalne samouprave.

Pa kada ih štite, neka te organizacije nadoknađuju štetu koju psi lutalice počine, a ne da grad izdvaja ogromna sredstva koja se mogu iskoristiti na mnogo pametnije stvari i važne projekte u poljoprivredi. Komisija za selo je već održala sastanak sa predstavnicima lovačkih udruženja, načelnikom policije i očekujemo da napokon počnemo sa konačnim rešavanjem ovog pitanja, kaže dr Radosav Vujić.

Vujić dodaje i da naknada štete u konkretnom slučaju ne bi trebalo da bude niža od 250 eura po grlu jer, osim same vrednosti umatičene ovce, valja uzeti u obzir i izgubljene subvencije, iskorišćenu hranu, uložen rad.... On dodaje da su članovi Komisije upravo o tome razgovarali i sa gradonačelnikom Valjeva, Lazarom Gojkovićem koji je u potpunosti podržao sve napore da se ovaj problem konačno reši.

 

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment