Za novog Episkopa valjevskog Sveti Arhijerejski Sabor SPC izabrao je Isihija Rogića, vikara episkopa novosadskog i bačkog Irineja. Vladika Isihije će naslediti preminulog Episkopa Milutina koji je nepunih četrnaest godina bio na čelu Eparhije valjevske.

Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike.

U periodu od 1987. do 1991. godine, studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo današnji Patrijarh srpski g. Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine. Zamonašio se 1995.godine. U čin jerođakona je rukopoložen 1999. godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonaha. Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Isihija (Rogića), za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački. Episkop Isihije govori engleski i ruski jezik.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment