Ministarka za zaštitu životne sredine Republike Srbije Irena Vujović posetila je opštinu Osečina, najavivši otvaranje još jedne toplane koja će smanjiti nivo zagađenja vazduha u samom naselju.

Ona je prvo posetila staru mini kotlarnicu koja je i ove sezone korišćena za grejanje. Najavila je i da će od naredne grejne sezone proraditi nova toplana koja će koristiti drvnu sečku i pelet za grejanje:

Stanari okolnih zgrada su imali brojnih problema zbog aerozagađenja i čestica smoga. To su slike prošlosti i od oktobra, od početka grejne sezone, počinje sa radom nova kotlarnica. Vrednost projekta je 30,9 miliona dinara a grejaće se 65 domaćinstava. I pre dve godine ovde su urađeni kotlovi na biomasu koji sada greju Dom zdravlja i okolne zgrade, rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da postoji dobra saradnja lokalne vlasti sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i da će, zahvaljujući predsedniku opštine Nikoli Tomiću i njegovom timu, u narednom periodu biti realizovani i drugi projekti:

Sanirane su mini deponije i napravljeni eko parkovi. Najvažnije da Osečinu očekuju kapitalni ekološki projekti s obzirom da je ona među 11 opština koje će odlagati smeće na deponiju Kalenić, čija izgradnja počinje u julu ove 2023.godine. U Osečini će biti napravljena i transfer stanica, uz zatvaranje nesanitarnih deponija koje su se do sada koristile. U Osečini i Peckoj će biti izgrađena i dva postrojenja za preradu otpadnih voda, najavila je ministarka Vujović.

Ministarka je rekla da će država obezbediti iz budžeta, ali i kreditnih sredstava izgradnju i proširenje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ne samo u Osečini, već i širom Srbije. Ona je zamolila i predsednika opštine Osečina da sa svojim timom posvećeno radi na ekološkim projektima.
Predsednik Opštine Osečina se zahvalio ministarki Vujović na svemu što je učinila za popravljanje ekoloških prilika u tom naselju u poslednje tri godine:

Ovo mnogo znači za sve nas koji živimo u opštini Osečina. Hvala na sredstvima od skoro 25 miliona dinara. Politika predsednika Vučića i naše Vlade nam omogućava da popravljamo stanje opštine u kojoj živimo, kazao je Tomić.

Tomić se zahvalio i radnicima JKP koji su morali da rešavaju brojne probleme koji su se pojavljivali u radu dosadašnje kotlarnice. Kapacitet nove toplane je 1,1 megavat. Grejaće se 4.500 m2 uz promenu energenta. Tomić je pomenuo i doprinos ministarke izgradnji prvog igrališta za decu u Osečini i varošici Pecka. Stanari okolnih zgrada su se interesovali i kada će biti završen plato oko toplane:

Nakon završetak toplane koji se očekuje za 10 do 15 dana, sledi postavljanje cevi i povezivanje sa toplovodom. Tek kada se ta infrastrukturna podloga postavi, pokušaćemo da uradimo projekat uređenja platoa do 15.oktobra 2023. kada počinje grejna sezona, istakao je Tomić.

I stanari zgrade su zadovoljni što će stara kotlarnica biti zamenjena novom toplanom koja će koristiti biomasu i pelet za grejanje:

Mislim da smo dobili dosta izgradnjom nove toplane, jer ova stara u zgradi, verovatno nije više ni tehnički mogla da zadovolji sve potrebne standarde,a očekujemo i da će vazduh biti čistiji, a grejanje bolje, rekao je dr Ljubisav Gavrić.

Predsednik opštine Nikola Tomić je istakao i da podrška Vlade Republike Srbije mnogo znači malim mestima, ali i da je rukovodstvo opštine radilo na uklanjanju divljih deponija koje štete životnoj sredini, ali i ruže svaki prostor. Zanavljali su se i kontejneri a sa odnošenjem smeća se počelo i u seoskim sredinama opštine Osečina.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment