Informacija da je obrazovni vaspitni centar Braća Nedić u Osečini doneo odluku da se učenicima zabrani upotreba mobilbnih telefona u školi, odjeknula je širom Kolubarskog okruga, ali i šire. O toj temi se, kao što je poznato, govori poslednjih nekoliko godina, i pojedini prosvetni radnici na svojim časovima nisu dozvoljavali njihovu upotrebu, ali uglavnom nije bilo nijedne obrazovne ustanove koja se odlučila na takav korak.

Mada je kraj školske godine stigao pre najavljenog roka, posetili smo školu u Osečini i raspitali se o dosadašnjim rezultatima takve odluke:

Odluka je doneta na inicijativu roditelja, iako se o tome razmišljalo i ranije. I sada možemo reći da je to bilo pravo rešenje. Pre kad uđem u školu, to je mrtva tišina, svi sede uglavnom unutra i gledaju u telefone. S obzirom da su deca kod nas od sedam do 18 godina, na odmorima igraju različite društvene igre, prilagođene uzrastima, što nisam video skoro 15 godina. Mislio sam da će biti otpora dece, ali uglavnom nije, rekao je direktor Obrazovno vaspitnog centra u Osečini Zoran Petrović.

Odluku Saveta roditelja potvrdilo je Nastavničko veće, a potom i školski odbor. Zoran Petrović je rekao da je od 500 učenika, samo njih dvoje prekršilo tu obavezu i njima su oduzeti telefoni, koji su naravno vraćeni roditeljima. On smatra da će sa tom praksom nastaviti i sledeće školske godine, jer je očigledno da su se đaci privikli na to:

Mada nam je u početku bilo čudno, pogotovo za nas osmake, ipak smo uspeli da se izborimo sa tom navikom, čak nam je mnogo lepše u školi. Na odmorima smo više zajedno, donosimo neke društvene igre, više pričamo I družimo se. Očekujem da će se to nastaviti I u narednoj školskoj godini, istakla je Mina Nikolić, učenica osmog razreda.

Mina Nikolić je nedavno osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju u saobraćaju:

Uspela sam da osvojim prvo mesto u državi. Ponosna sam na svoj rad, I zahvalna nastavniku koji je sve vreme bio uz nas. Konkurencija je bila jaka, bilo je i smeha i suza, ali smo uspeli da se izborimo za prvo mesto, kazala je Mina Nikolić.

Roditelji koji su bili pokretači odluke o zabrani upotrebe telefona u školi, potvrđuju da su i oni duže vreme razmišljali o njenom sprovođenju u delo:

Zasedali smo pre par godina razgovarajući o toj temi, jer je bilo sluačjeva da su deca snimala neke neprikladne sadržaje. Ipak, strašna tragedija u školi Ribnikar u Beogradu, nas je konačno učvrstila u toj nameri. I vidim da im to ne nedostaje previše. Više se igraju, razgovaraju, druže, rekao je predsednik Saveta roditelja Milan Despotović.

Roditelji smatraju da deca imaju sasvim dovoljno vremena kad dođu kući da koriste i telefon i internet. Telefon je samo navika, koju je neophodno prevazići u školskim uslovima. I roditelji i prosvetni radnici ističu da je očigledno da se deca moraju usmeravati ka vrednostima koje su korisne i za njih i za društvo. Virtuelizacija stvarnosti, ugledanje na ličnosti koje su uvele u žižu interesovanja nepristojnost u komunikaciji, odevanju i drugim oblastima života, dovele su do nepoštovanja znanja i manjka kvalitetne radne snage. Zabrana korišćenja telefona u školi je samo prvi korak ka preko potrebnim promenama u radu sa decom i mladima.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment